Podlewanie cytrusów

Jak podlewać cytrusy?

Cytrusy potrzebują wody do życia tak samo, jak my. W tym artykule opisuję prawidłowe podlewanie cytrusów. Postaram się odpowiedzieć na podstawowe pytania dotyczące nawadniania tych roślin.  

Prawidłowe podlewanie cytrusów jest bardzo ważne.

Jak często podlewać cytrusy?

Podanie jednej odpowiedzi nie jest możliwe, zbyt wiele zależy od panujących warunków. W gorące, letnie dni zdarza się, że podlewamy codziennie, z kolei podczas chłodnej i wilgotnej aury możemy to nawadniać raz na tydzień, a nawet rzadziej. Stosujmy taką zasadę: podlewamy, kiedy wierzchnia warstwa ziemi przeschnie. To pozwoli nam uniknąć zarówno przesuszenia, jak i przelania rośliny. Warto dodać, że cytrus lepiej zniesie zbyt skąpe podlewanie, niż zbyt obfite. Przelanie może bowiem doprowadzić do gnicia korzeni, a to z kolei – do pogorszenia stanu zdrowia rośliny, żółknięcia i opadania liści.

Ile podlewać cytrusy?

Obficie. Kiedy już podlewamy, to podawajmy roślinie tyle wody, żeby dotarła aż na dno doniczki. Jeżeli trochę wycieknie na podstawek – nic się nie dzieje, ale po ok. 20 min będzie trzeba ją stamtąd wylać, żeby cytrus nie stał w wodzie. Często zdarza się sytuacja, kiedy ktoś podlewa często, ale zbyt mało. W rezultacie woda dociera tylko do wierzchniej części bryły korzeniowej, a głębiej nadal brakuje wody. Roślina wtedy zaczyna chorować, liście stają się wysuszone – a my nie wiemy, w czym leży problem.

Jaką wodą podlewać cytrusy?

Najlepsza do podlewania roślin cytrusowych będzie woda miękka, o odczynie pH nie większym niż 7, czyli np. deszczówka, woda z filtra RO albo destylowana.

Jeżeli nie możemy podlewać taką wodą, to ta z wodociągów – tzw. kranówka – też spełni swoją funkcję, jednak po pewnym czasie może podnieść odczyn podłoża, zależnie od jej zasadowości. Odczyn wody kranowej warto zmierzyć np. papierkiem lakmusowym albo płynem Helliga – nie są to duże koszty, a sporo się o niej dowiemy. pH w okolicach 7 – jest dobrze, ale powyżej 7 to już odczyn zasadowy i warto rozważyć zakwaszanie takiej wody.

Pełniejszą wiedzę o wodzie da nam informacja, jak duże jest stężenie rozpuszczonych w niej substancji – soli mineralnych. Zasolenie wody możemy w prosty sposób zmierzyć miernikiem TDS (koszt kilkudziesięciu złotych). Jest to metoda o tyle lepsza od pomiaru pH wody, że wykrywa też sole o odczynie obojętnym, jak NaCl. Dla wody kranowej wartość odczytu do 150 ppm można uznać za dopuszczalną.

Jak poprawić jakość wody?

Odczyn wody łatwo jest zmienić – wystarczy dodać kilka kropel octu i pH spada. Nas interesuje zakres od 5,5 do 6,5 – najlepszy dla cytrusów. Dodając kwasu do wody możemy na bieżąco sprawdzać jej odczyn papierkiem lakmusowym albo płynem Helliga, aż uzyskamy odpowiednią wartość.
Zakwaszenie wody zmniejszy jej pH, ale niestety nie zmniejszy zasolenia. Dlatego jeżeli mamy mocno zasoloną wodę do podlewania (ppm > 150), warto rozważyć podlewanie wodą destylowaną lub zakup filtra do wody RO (filtr RO3).

Podlewanie cytrusów – podsumowanie

Cytrusy podlewajmy z umiarem, najlepiej po przeschnięciu wierzchniej warstwy ziemi w doniczce. Najlepsze rezultaty osiągniemy stosując wodę miękką – o pH niższym lub równym 7. Podlewanie cytrusów twardą wodą podniesie odczyn pH podłoża, a to może utrudnić roślinie pobieranie składników pokarmowych – o czym więcej można przeczytać w artykule Nawożenie. Odczyn pH możemy obniżyć zakwaszając wodę.

Niestety woda z kranu zawiera też często dużą ilość soli mineralnych, co może być niekorzystne dla cytrusów. Żeby oczyścić wodę z tych związków, musimy zastosować filtr do wody.

Ocenę jakości wody możemy przeprowadzić za pomocą płynu Helliga (pomiar pH) i miernika TDS (pomiar stopnia zasolenia wody).