Mrozoodporne mandarynki

Mrozoodporne odmiany

Warto wiedzieć, że obok klasycznych mandarynek istnieją odmiany o podwyższonej mrozoodporności. Oto najciekawsze z nich:

Changsha (Citrus reticulata var. ‚Changsha’) – odporna do −12 °C

Mandarynka Changsha jest wartościową odmianą: jednocześnie mrozoodporną i smaczną. Owoce są dekoracyjne i wcześnie dojrzewają, zawierają jednak sporo nasion i tym różnią się od Satsumy, o której więcej za chwilę. Changsha świetnie sprawdza się jako drzewko ozdobne. Największa temperatura, jaką przeżyły drzewa tej odmiany do −15 °C, co jest świetnym wynikiem jak na czystą mandarynkę, bez domieszki trifoliaty, ani innych dzikich gatunków. Niestety taka mroozodporność nie jest wystarczająca do uprawy gruntowej w Polsce bez specjalnej ochrony w zimie.

Satsuma (Citrus unshiu) – odporna do −10 °C

Satsuma jest wyjątkową mandarynką o wielu zaletach. Pierwsza: mrozoodporność do ok. −10 °C. Może odrobinę niższa, niż u Changshy, ale… Owoce satsumy są beznasienne, i to jest druga zaleta, sprawiająca że ta mandarynka jest bezkonkurencyjna na rynku. Smak owoców jest bardzo dobry, a dodatkowym atutem jest fakt, że bardzo łatwo się je obiera.

Satsuma pochodzi z Japonii, gdzie jest od dawna znana i kultywowana, i gdzie powstało dziesiątki jej odmian, które dzielą się na wczesne, średnie i późne. W naszym klimacie najbardziej wartościowe są te najwcześniej dojrzewające, których owoce możemy zebrać jeszcze na jesieni, przed przeniesieniem cytrusów na zimowanie. Warto tutaj wymienić odmianę Miyagawa, a w szczególności jej selekcję Miyagawa 00, która jest w stanie dać dojrzałe owoce nawet na przełomie września i października, po zaledwie pięciu miesiącach od kwitnienia.

Inne – odporność od -8 do -10 °C

Występują również inne formy mandarynek o podwyższonej mrozoodporności. Jedną z nich jest hybryda Karlik (na zdjęciu poniżej). Pochodzenie tego cytrusa nie jest jasne, ale roślina wydaje się być spokrewniona z satsumą. Karlik jest bardzo plenną odmianą, nawet małe drzewka w doniczce owocują. Owoce są smaczne i beznasienne, łatwe do obrania ze skórki. Dojrzewają w około 6 miesięcy od kwitnienia. Mrozoodporność jest nieco niższa niż u satsumy Miyagawa00.

Owoce mandarynki odm. Karlik